Notice: unserialize() [function.unserialize]: Error at offset 0 of 5 bytes in /home/topruh02/domains/infomosa.si/_lib/class.action.php on line 465
STARAJMO SE TREZNO! :: MOSA

Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Baze podatkov | Preventivni programi |  STARAJMO SE TREZNO!

STARAJMO SE TREZNO!

STARAJMO SE TREZNO!

Ime akcije STARAJMO SE TREZNO!
Izvajalec Inštitut Antona Trstenjaka
Vodja projekta Maja Rant;  Maja Rant;
Naročnik Ministrstvo za zdravje in Mestna občina Ljubljana
Čas izvajanja 2011 -
Čas trajanja
Ciljna skupina Program je namenjen moškim in ženskam, ki so stari 50 in več let.
Regija Program Starajmo se trezno! se izvaja v skupinah, ki potekajo v različnih krajih po Sloveniji.
Komunikacijski cilji Promocija zdravega življenja za preprečevanje omamljanja s škodljivimi snovmi.
Sredstva komuniciranja
  • organiziran dogodek
  • ostalo
Temeljno sporočilo Kakovostno staranje brez omamljanja z zdravju škodljivimi kemičnimi in ne kemičnimi snovmi.
Slogan Starajmo se trezno!
Evalvacija učinkov Zbiranje in obdelovanje ključnih spoznanj in sprememb pri spodbujanju zdravega življenjskega sloga in zmanjševanju dejavnikov tveganja pri starih ljudeh, ki so vključeni v program.
Spletna stran
Opis projekta Program poteka po širiteljskem modelu, ki je inovativen pristop za učinkovito prenašanje izkušenj, navad in znanja na široko populacijo ljudi. Program promovira zdrav življenjski slog s treznim premislekom do uživanja alkohola in do življenja na sploh, kar je v razmerah dolgožive družbe, kakršna je naša, zelo pomembno za zdravo in kakovostno staranje. Le-ta se izvaja v skupinah starejših ljudi, ki jih vodijo usposobljeni širitelji (multiplikatorji). Voditelji skupin so za izvajanje programa Starajmo se trezno! temeljito usposobljeni, pridobijo znanja o aktivnem in kakovostnem staranju in o promociji zdravega življenja brez potrebe po omamljanju z alkoholom in drugimi kemičnimi in ne kemičnimi škodljivimi omamami. Prav tako pridobijo znanja o metodiki dela s skupino. Širitelji s člani skupin po priročniku obravnavajo ključne teme, ki krepijo varovalne dejavnike za zdrav življenjski slog in zmanjšujejo dejavnike tveganja. Ob izbranih temah po metodi biblioedukacije pridobivajo nova znanja in krepijo zdrava stališča. Po metodi socialnega učenja si pripovedujejo pozitivne izkušnje, ob zadanih nalogah pa v skupini in doma utrjujejo zdrave navade in pridobivajo nove dobre navade. Program pri članih skupine in tudi pri voditeljih prispeva h konkretnim spremembam k zdravemu življenjskemu slogu in zmanjševanju dejavnikov tveganja, in sicer pri: - skrbi za psihofizično zdravje, - zavzemanju in upoštevanju stališč o zdravem življenjskem slogu in manj tveganemu pitju alkohola, - krepitvi dobrih navad na osebnem, družinskem, delovnem, prostočasnem področju, - pridobivanju novega znanja o varovalnih dejavnikih za zdrav življenjski slog in - pridobivanju novih komunikacijskih veščin, - širjenju socialne mreže starejših. Skupine se srečujejo tedensko najmanj eno leto, vendar večina skupin nadaljuje s srečanji kot redne pogovorne skupine. O vsebinah programa Starajmo se trezno! seznanjamo strokovno in širšo javnost.

Foto galerija

« nazaj

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se