Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Članek: Izpostavljenost otrok in mladostnikov trženju alkohola na spletnih socialnih medijih

Članek: Izpostavljenost otrok in mladostnikov trženju alkohola na spletnih socialnih medijih

3. 1. 2014 | Mosa | novica

V reviji Alcohol and Alcoholism je bil v novembru objavljen članek z naslovom »Exposure of Children and Adolescents to Alcohol Marketing on Social Media Websites«.

Avtorji prispevka so Eleanor M. Winpenny, Theresa M. Marteau in Ellen Nolte. Spodaj si lahko preberete kratek povzetek, celotno besedilo članka (v angleščini) pa je na voljo brezplačno na tej povezavi.


Cilji: V letu 2011 je spletno trženje postalo največji marketinški kanal v Združenem kraljestvu in je prvič prehitel televizijo. Namen študije je bil opisati izpostavljenost otrok in mladih odraslih trženju alkohola na spletnih socialnih medijih.

Metode: Avtorji so uporabili komercialno dostopne podatke, ki so na voljo na treh najbolj uporabljanih spletnih socialnih medijih med mladimi v Združenem kraljestvu, od decembra 2010 do maja 2011. Po starostnih skupinah (6-14 let, 15-24 let) in spolu so analizirali doseg (delež uporabnikov interneta, ki uporabljajo spletno stran vsak mesec) in prikaze (število ogledov posameznih strani na spletni strani vsak mesec) na Facebooku, YouTubu in Twitterju. Analizirali so tudi študije primerov petih alkoholnih blagovnih znamk, da bi ocenili vsebino trženja blagovnih znamk, ki je bila na voljo na Facebooku, YouTubu in Twitterju v februarju in marcu 2012.

Rezultati: Facebook je socialni medij z največjim dosegom, ki v povprečju na mesec doseže 89 % moških in 91 % žensk v starosti med 15 in 24 let. YouTube ima podoben povprečni doseg, medtem ko ima Twitter v raziskovanih starostnih skupinah manj uporabnikov. Vseh pet analiziranih alkoholnih blagovnih znamk ima svojo Facebook in Twitter stran ter kanal na YouTubu, z različnimi stopnjami vključenosti uporabnikov. Mlajši od 18 let ne morejo dostopati do njihovih strani na Facebooku, medtem ko v večini primerov lahko vsebino na YouTubu in Twitterju dostopajo uporabniki vseh starosti.

Rezultati: Rast spletnega trženja alkohola in visoka uporaba spletnih socialnih medijev s strani mladih nakazujejo, da je to področje, ki zahteva nadaljnje spremljanje in regulacijo.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se