Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Članek: Možgani mladostnikov in alkohol

Članek: Možgani mladostnikov in alkohol

28. 8. 2014 | mag. Mercedes Lovrečič | članek

V Glasilu Zdravniške zbornice Slovenije (ISIS 2014; 7: 16-18) je bil objavljen strokovni prispevek o nevrotoksičnih učinkih alkohola na še razvijajoče možgane pri otrocih in mladostnikih. Avtorica (Barbara Lovrečič) se v prispevku osredotoča na nekatere dolgoročne učinke (posledice) alkohola na možgane mladostnikov, ko se zorenje možganov še ni povsem zaključilo in so jih tuji raziskovalci ugotavljali in spremljali s pomočjo sodobnih funkcijskih slikovnih metod.

Mladostniki zato predstavljajo še posebej ranljivo skupino, saj je pitje alkohola v tem občutljivem obdobju bolj tvegano tudi glede izpostavljenosti koncentraciji etanola, kar se lahko konča tudi s smrtnim izidom. Mladostniki so tako izpostavljeni akutnim učinkom alkohola (npr. zastrupitev z alkoholom), posledicam (poškodbe, nesreče, tvegano vedenje, posledice v socialno-družbenem okolju), kot tudi drugim posledicam, ki se odražajo na možganih, pri čemer so slovenski mladostniki izpostavljeni pogostejšemu pitju alkoholnih pijač in višjim koncentracijam alkohola v primerjavi z evropskim ali drugim mednarodnim povprečjem. Le peščica mladih Slovencev še nima osebne izkušnje z alkoholom.

Alkohol ima toksičen učinek na centralni živčni sistem in glede na koncentracijo in trajanje izpostavljenosti povzroča kratkotrajne in dolgotrajne učinke. Škodljivi učinki alkohola se verjetneje kažejo v tistih predelih, kjer se možgani še razvijajo in tistih, ki so bolj občutljivi za alkohol. Možgani mladostnikov, ki so bili bolj izpostavljeni učinkom alkohola, so pokazali slabše nevropsihološke zmogljivosti zaradi nevrokognitivne oškodovanosti (spomin, učenje, pozornost, vidno prostorsko zaznavanje), slabšo kvaliteto bele možganovine in možganskih funkcij ter manjše prostornine možganov (hipokampus, čelno) v primerjavi z vrstniki. Izsledki raziskav Brownove in sodelavcev so opozorili na 10 % upad sposobnosti kratkoročnega spomina (prostorski in verbalni delovni spomin) pri mladostnikih, zasvojenih z alkoholom, ki abstinirajo, v primerjavi z zdravimi vrstniki, pri čemer so se nevrokognitivne funkcije slabšale pri tistih, ki so nadaljevali s pitjem alkohola.

 

Članek je dostopen na:

http://issuu.com/gooya/docs/isis2014-07/16?e=4411864/8363307

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

O avtorju

mag. Mercedes Lovrečič

mag. Mercedes Lovrečič je zaposlena na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se