Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Delavnice Inštituta Utrip: Krepitev družin na področju preprečevanja zasvojenosti

Delavnice Inštituta Utrip: Krepitev družin na področju preprečevanja zasvojenosti

7. 10. 2011 | Mosa | novica

Preventivni program za krepitev družin na področju preprečevanja zasvojenosti - The Strengthening Families Program (SFP)

je znanstveno dokazano učinkovit družinsko preventivni program, ki temelji na treningu veščin v družinah.

Temeljna ciljna skupina prvotnega program so bili visoko rizična skupina otrok in mladostnikov, katerih starši so uporabljali droge, vendar pa se je program izkazal za učinkovitega pri številnih ciljnih skupinah. Program so razvili ameriški raziskovalci v 80. letih prejšnjega stoletja (Kumpfer in DeMarsh s sodelavci). V 90. letih so avtorji program kulturno prilagodili za različne etnične skupine v ZDA in pri vseh se je pokazal za učinkovitega.

Od leta 2003 je bil program adaptiran za uporabo v 17 državah po vsem svetu, ob tem da so bili rezultati povsod zelo podobni tistim, ki so se pokazali pri prvem znanstvenem vrednotenju. Program gradi na varovalnih dejavnikih, kot so:

  1. izboljšanje družinskih odnosov;
  2. izboljšanje starševskih veščin; in
  3. povečanje socialnih in drugih življenjskih veščin pri otrocih in mladostnikih.

SFP ponuja tudi spodbude za navzočnost družinskih članov v programu, takojšnje izboljšanje vedenja otrok in izpolnjevanje domačih nalog, kar poveča krepitev odnosov in sodelovanje znotraj družine. Primerjalni pregled učinkovitih preventivnih programov na področju alkohola in prepovedanih drog je pokazal, da je SFP najučinkovitejši preventivni program na svetu (Foxcroft in sodelavci, 2003).

Razvoj SFP v Sloveniji predstavlja nadaljevanje dolgoročne vizije Inštituta Utrip na področju preventive. Več o programu je dostopno na spletni strani: http://www.strengtheningfamiliesprogram.org.

Program traja 14 tednov (14 lekcij – 1 lekcija na teden); vse lekcije so v obliki brezplačnih delavnic.

  • začeli bi v začetku oktobra (s sodelujočimi starši bi se dogovarjali o najbolj primernem dnevu in uri, ko bi delavnice izvajali)
  • za otroke, ki ne bi bili vključeni v program (malo mlajši in tudi starejši), bomo organizirali varstvo
  • delavnice bi izvajali v hotelu Lev in sicer v večernih urah (z začetkom ob petih ali šestih – odvisno od našega dogovora).

Starši imamo že kar nekaj znanja o vzgoji in vseh možnih scenarijih, ki jih lahko pričakujemo v obdobju, ko bodo (ali so) naši otroci postali najstniki. Ob vsej poplavi razno raznih priročnikov ali predavanj se mnogokrat znajdemo v dilemi, kako v določeni situaciji sploh ravnati, kaj reči... Ja, dodatno znanje res ne škodi, toda ali ne bi bilo včasih bolje ravnati po občutku ali če zelo poenostavimo »po zdravi kmečki pameti«? Veliko nas je takih, ki zaradi hitrega načina življenja in drugih dejavnikov pozabljamo na tiste preproste stvari oziroma dejanja, ki ustvarjajo trdne in pozitivne odnose v družini in ki predstavljajo temelj otrokovega razvoja v prihodnosti.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se