Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Društvo Žarek upanja: Izvajanje psihosocialnih programov v času epidemije

Društvo Žarek upanja: Izvajanje psihosocialnih programov v času epidemije

1. 4. 2020 | Nataša Sorko | članek

Izvajanje programov in storitev za osebe s težavami zaradi pitja alkohola in zasvojenostjo z njim ter za njihove bližnje je zanje pomembno z vidika ohranjanja doseženega stanja abstinence in socialne rehabilitacije ter reintegracije. V trenutku razglasitve epidemije smo se izvajalci v tovrstnih programih znašli pred povsem novo nalogo. Morda celo prelomnico, ki prinaša nove načine dela s to ciljno skupino.

Zavedali smo se, da je treba izjemno natančno slediti navodilom pristojnih inštitucij: Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, Ministrstvu za zdravje, Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, katerih namen je bil zaščiti ranljivo populacijo ter seveda tudi izvajalce pred širitvijo koronavirusne bolezni.

V mislih strokovnih delavcev in drugih izvajalcev psihosocialnih programov za ranljivo skupino posameznikov, družin s težavami zaradi škodljivega pitja alkohola ali zasvojenostjo z njim se je naprej pojavilo vprašanje kako naprej, ob zavedanju, da so osebni stik, delovni odnos, očesni kontakt, iskren in spoštljiv pogovor, ki ima zdravilno moč, ter delovni odnos tisti, ki prinašajo ugodne premike v procesu psihosocialne obravnave in socialne rehabilitacije.

Potrebno se je bilo prilagoditi, organizirati strokovno, svetovalno delo z uporabniki brez osebnega stika, saj ta v času epidemije enostavno ni mogoč. Za prilagoditev, načrtovanje, poskusno izvajanje, predvidevanje, izdelavo analiz ipd. enostavno ni bilo časa. Razmere so zahtevale hitro ukrepanje.

Prvi cilj, ki smo ga imeli vsi pred seboj, je bil, da je treba ohraniti je stik z uporabniki. Zavedali smo se, da bodo in so razmere, karantena pod sloganom #ostanidoma, za uporabnike teh programov zahtevna preizkušnja in v pričakovanju tega, da se bodo pojavile stiske, ki ne bodo vedno neposredno povezane z alkoholom, nekatere pa prav gotovo tudi. Nemudoma smo najprej vzpostavili telefonske stike z vsemi uporabniki, povečalo se je število individualnih pogovorov, svetovanj z uporabo sodobnih tehnologih ter na način videoklicev, videokonferenc. Vsem uporabnikom smo seveda jasno predali sporočilo, da smo za njih na voljo kot, če epidemije ne bi bilo.

In kaj opažamo po dobrih dveh tednih spremenjenega načina dela?

Ob stalnem komuniciranju z njimi ugotavljamo, da se vse pogosteje pojavlja in je vse bolj intenzivna potreba po osebnem srečanju, kar govori o tem, da se soočajo s stiskami. Ugotavljamo, da tudi uporabniki, ki so imeli več težav s komunikacijo, so pričeli intenzivneje komunicirati, več govorijo, več povedo, kar kaže na to, da je stik s strokovnim delavcem nujen, saj ima varovalni vpliv, v smislu, da se stiske ne poglabljajo. Zgodi se celo, da povedo, da so vedeli, da jih bomo poklicali, da so čakali na naš klic. Kar kaže na to, da uporabnike upanje, da v teh zahtevnih razmerah ne ostajajo sami, ohranja pri vztrajanju na začrtani poti ter jih spodbuja k temu, da prihajajo drugačni časi.

Za naše uporabnike smo dosegljivi vse dni v tednu, v času uradnih ur in izven njih na objavljenih telefonskih številkah: 031 301 470, 031 341 784 ali 041 732 381 ali po elektronski pošti: info@zarekupanja.net in na info.zszos@gmail.com

 

Nataša Sorko, univ.dipl.soc.ped., druž.terap.

Društvo Žarek upanja

www.zarekupanja.net

in

Zveza skupin zdravljenih odvisnikov Slovenije

 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

O avtorju

Nataša Sorko

Nataša Sorko Nataša Sorko, univ.dipl.soc.ped., druž.terap. Društvo Žarek upanja www.zarekupanja.net.

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se