Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Heroji furajo v pižamah prepričali tudi največjo civilno-družbeno platformo za varnost v prometu

Heroji furajo v pižamah prepričali tudi največjo civilno-družbeno platformo za varnost v prometu

16. 10. 2019 | Mosa | novica

HEROJI FURAJO V PIŽAMAH, vseslovenska družbeno odgovorna iniciativa, ki si prizadeva za manj voženj pod vplivom alkohola, zlasti med mladimi, je ponovno nagrajena. Tokrat z veliko strokovno nagrado Jacques Barrot, ki je bila slavnostno podeljena ob 15. obletnici Evropske listine o varnostni v cestnem prometu (European Road Safety Charter, ERSC). Nagrade je 9. oktobra 2019 v Bruslju razglasila evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

ERSC je največja platforma civilne družbe za varnost v cestnem prometu, podpira pa jo 4.000
podpisnikov iz celotne Evrope. Vsako leto izmed držav Evropske unije nagradi najboljše prakse za njihov prispevek k varnejšim cestam Evrope.

Nagrado Jacques Barrot Prize so prvič podelili leta 2016 kot spomin na Jacquesa Barrota, nekdanjega evropskega komisarja, ki je pomembno doprinesel k razvoju prometne varnosti na ravni Evropske unije. Do sedaj so omenjeno nagrado prejele iniciative iz držav: Združeno kraljestvo (2016), Romunija (2017), Slovenija (2018) in Nizozemska (2019). Letos pa je strokovna javnost med omenjenimi štirimi dobitniki nagrade Jacques Barrot od leta 2016 dalje izbrala tudi dobitnika velike nagrade Jacques Barrot Grand Prize med leti 2016 in 2019. Zmagovalec je bil Zavod VOZIM s partnerji iz Slovenije, nagrado pa sta podelili gospa Béatrice Barrot in Violeta Bulc, evropska komisarka za promet.

»Heroji furajo v pižamah« so inovativna akcija medsektorskega povezovanja za zmanjšanje voženj pod vplivom alkohola ter rabe alkohola med mladimi. Povezovanje poteka med mladimi, mladinskimi centri in lokalnimi odločevalci, nacionalnimi strokovnjaki s področja prometne varnosti in javnega zdravja, starši ter podjetji. Gre za edinstven projekt, ki orje ledino na področju povezovanja različnih deležnikov/akterjev s poslanstvom izboljšanja prometne varnosti in zmanjšanja škodljive rabe alkohola med mladimi v lokalnem okolju.

Do sedaj je bilo v okviru iniciative Heroji furajo v pižamah vključenih 13.058 mladih. 8 občin se je s sprejetem akcijskih načrtov zavezalo h konkretnim aktivnostim za izboljšanje prometne varnosti. Hkrati pa so 12 občinam, kjer vseh aktivnosti niso izvajali, razdelili pakete »prve pomoči« za lažjo uvedbo ukrepov za manj voženj pod vplivom alkohola. Na herojskih vožnjah je bilo varno prepeljanih prek 500 mladih. Akcija pa je imela tudi odlično medijsko podporo in prepoznavo v širši javnosti.

Prejeta nagrada še dodatno potrjuje pravilni strokovni pristop, ki so ga s udejanjili v ZAVODU
VOZIM v sodelovanju z Luno \TBWA, Toyoto Slovenije, Generali Zavarovalnico, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Ministrstvom za zdravje in Javno agencijo RS za varnost prometa ter drugimi partnerji in podporniki. Tako z iniciativo »Heroji furajo v pižamah« prispevajo k oblikovanju ter implementaciji konkretnih rešitev, ki vodijo v izboljšanje prometne varnosti v lokalnih okoljih.

Eden od inovativnih vidikov iniciative je tudi v potencialu za prenos izven meja Slovenije in
mednarodnemu aktiviranju ciljne javnosti, aktivnosti po vzoru slovenskih Herojev pa se bodo začele izvajati v Belgiji in na Portugalskem v sklopu programa Erasmus+ Mladi v akciji, ključni ukrep 2, Strateška partnerstva na področju mladine. Uspeh iniciative dokazuje, da moramo spremembe najprej narediti v lokalnem okolju, jih ponotranjiti in širiti dalje. Zavod VOZIM in Luna\TBWA letos skupaj vstopata že v 3. sezono iniciative Herojev v pižamah, ki bo ob pomoči novih partnerjev in inovativnih rešitev še odmevnejša.

David Razboršek (direktor Zavoda VOZIM): Izjemno veseli in hvaležni smo, da je strokovna javnost prepoznala kakovostni in celostni pristop iniciative Heroji furajo v pižamah. To nam nikakor ne bi uspelo brez aktivnega dela vseh partnerjev, zato je to naša skupna nagrada. Upamo pa, da bo to še močnejša zaveza vsem lokalnim skupnostim – občinam, saj so one tiste, ki lahko v lokalnem okolju v sodelovanju z njihovimi deležniki naredijo največ konkretnih aktivnosti za manj voženj pod vplivi alkohola. Hkrati pa izkoriščamo to nagrado kot poziv Ministrstvu za infrastrukturo in Ministrstvu za pravosodje ter poslancem za sprejem nujno potrebnih dopolnitev zakonskih sprememb na področju vožnje pod vplivom alkohola. Nam pa je zaveza za nadaljevanje in razširjanje iniciative na področje preprečevanja zasvojenosti. 

Violeta Bulc (evropska komisarka za promet): Iskrene čestitke Zavodu VOZIM za osvojitev nagrade Grand Prix Jacques Barrot za EU odličnost na področju varnosti v cestnem prometu! Njihova akcija "Heroji furajo v pižamah" je v zadnjih štirih letih prejela številne nagrade (EU Road Safety Excellence Award and Jacques Barrot Prize)! Veseli me, da bodo svoje prakse delili s partnerji v Belgiji in na Portugalskem ter skupaj naprej razvijali projekte za prometno varnost mladih.

Tine Lugarič (kreativni direktor Luna\TBWA): S celostnim programom Heroji furajo v pižamah delujemo na izjemno zahtevnem področju, kjer je zelo težko spreminjati vrednote in vedenja ljudi, zato so potrditve prometne stroke na najvišjem evropskem nivoju dobra pomoč pri tem, da nam zaupa vse več partnerjev in sodelujočih. Le skupaj lahko naredimo ceste varnejše! Na največji evropski konferenci socialnega marketinga v Antwerpnu sem slišal dobro prispodobo, ki pravi, da je pri nas "spiti nekaj alkoholnih pijač in voziti" močna blagovna znamka, zato moramo ustvariti še močnejšo blagovno znamko "volan in alkohol ne sodita skupaj", ki bo postala popularnejša. Gre za tek na dolge proge in letos tečemo v tretjo sezono, ki bo drugačna in še bolj inovativna. In ne pozabite – heroj je vsakdo, ki se trezen sredi noči, čeprav v pižami, odpravi po svojega bližnjega in ga varno pripelje domov.

Prejeta nagrada Zavodu VOZIM in partnerjem predstavljata motivacijo za nadaljnje povezovanje
različnih akterjev in širjenje zavedanja o pomenu prometne varnosti z novimi inovativnimi pristopi.

Več informacij najdete TUKAJ.  

Foto1: Podelitev velike nagrade po mnenju strokovnega občinstva Jacques Barrot Zavodu VOZIM – David Razboršek jo je prejel s strani gospe Béatrice Barrot (levo) in Violete Bulc, evropske komisarke za promet (desno) skupaj z ostalimi nagrajenci in preteklih let

Foto2: Aktivistka Herojev, ki furajo v pižamah na terenu opravlja delo z mladimi na zabavah

Foto3: Iniciativa prehaja v 3. sezono izvedbe

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se