Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Maturantska četvorka 19.5.2017: Zagotovimo okolja brez alkohola

Maturantska četvorka 19.5.2017: Zagotovimo okolja brez alkohola

19. 5. 2017 | Mosa | novica

V petek, 19. maja 2017, ob 12. uri bodo maturantje zaplesali po ulicah in trgih slovenskih mest: Ljubljana na Slovenski cesti, (tu bodo plesali tudi maturanti iz drugih manjših mest: Kamnik, Ivančna Gorica, Brežice, Krško, Želimje), Maribor (2 lokaciji: Trg Leona Štuklja in Mestni park), Postojna, Ilirska Bistrica, Idrija, Kranj, Škofja Loka, Radovljica, Jesenice, Nova Gorica, Ajdovščina, Tolmin, Sežana, Murska Sobota, Ljutomer, Ptuj, Lendava, Slovenske Konjice, Novo mesto, Črnomelj, Kočevje, Litija, Koper (plesali bodo maturanti iz Kopra, Izole in Pirana).

Ministrstvo za zdravje, inšpekcijske službe, Policija, nevladne organizacije in organizatorji dogodkov bodo sledili aktivnostim v mestih maturantskih četvork, obenem pa pozivajo naj se trgovci, gostinci, starši, pedagoški delavci, predstavniki lokalnih skupnosti, civilne družbe in medijev pridružijo akciji za manj alkohola na plesu maturantov na slovenskih ulicah!
 
Z namenom zmanjšanja škodljivega in tveganega pitja alkohola in prepovedanih drog med maturanti je ministrstvo že osmič povezalo državne in strokovne institucije, nevladne organizacije in organizatorji dogodkov, ki bodo skupaj izvajali različne ukrepe za spodbujanje zdrave zabave med maturanti, ki se bodo udeležili maturantskih četvork. 
 
Državna sekretarka Jožica Maučec Zakotnik: "Na Ministrstvu za zdravje smo maturantom po vsej Sloveniji pripravili aktivnosti, ki povezujejo realno dogajanje na maturantski četvorki ter digitalni svet, ki je mladim tako blizu. Zagotovili smo piščalke, skozi katere bodo najbolje "pihali 0,0". Vratni trakovi piščalk nosijo povabilo na FB stran 0,0 šofer – Slovenija piha 00, kjer bo potekala nagradna igra s pomočjo aplikacije Spomin, ki na zelo jasen način povezuje škodljivo vez med možgansko aktivnostjo in vplivom alkohola. Naše sporočilo je jasno: Alkohol škoduje. In ne zgolj v prometu, temveč tudi v drugih delih posameznikovega življenja".
 
Tekom celotnega dne bodo poleg preventivnih aktivnosti v omenjenih mestih s strani pristojnih inšpektorskih služb ob pomoči Policije potekali intenzivni nadzori nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola. "Zato z Ministrstva za zdravje skupaj s tržnimi in zdravstvenimi inšpektorji pozivajo vse trgovce in gostince, da opitim in mladoletnim ne ponujajo in ne prodajajo alkoholnih pijač. K osveščanju vabijo tudi starše maturantov, pedagoške delavce, predstavnike lokalnih skupnosti, civilne družbe in medijev, da se pridružijo akciji za manj alkohola ob plesu maturantov na slovenskih ulicah", pravi državna sekretarka Zakotnik.  


Na NIJZ so ob tem zapisali, da je pitje alkohola v Sloveniji pogosto povezano z miti, ki so se sčasoma oblikovali in ohranili v naši družbi, pa čeprav niso resnični. Eden od takih mitov je, da vsi mladostniki pijejo alkohol. Kar pa seveda ni res. "Raziskave v Sloveniji kažejo, da je sicer večina mladostnikov že poskusila alkohol, a je povsem zmotno prepričanje, da vsi mladostniki pijejo alkohol. Le redki mladostniki, 14 % 15-letnikov alkohol pije redno, to je tedensko. V raziskavi, ki smo jo izvedli med mladimi smo ugotovili, da kot razloge, zakaj alkoholnih pijač ne pijejo, največkrat navajajo škodljivost alkohola zdravju, dejstvo, da so videli, kako alkohol učinkuje na človeka, strah, da bi se navadili piti alkoholne pijače, in dejstvo, da v pitju alkohola ne uživajo. Veliko mladih, ki alkohola ne pijejo, je poročalo tudi, da bi jih bilo pri pitju alkohola strah, da bi naredili nekaj, kar bi kasneje obžalovali, strah pa jih je bilo tudi tega, da bi se pred prijatelji osramotili", je povedala dr. Maja Roškar z NIJZ.


Sporočilo za medije MZ je dostopno tukaj: http://www.mz.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/670/7431/
Sporočilo za medije NIJZ je dostopno tukaj:: http://www.nijz.si/sl/maturantska-parada-brez-alkohola

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se