Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Odrasli Američani pijejo več alkohola kot pred desetletjem

Odrasli Američani pijejo več alkohola kot pred desetletjem

28. 2. 2016 | Mosa | novica

V tretji raziskavi v okviru presečne populacijske Nacionalne epidemiološke študije o stanjih, povezanih z alkoholom (National Epidemiologic Survey on Alcohol Related Conditions –NESARC III), so raziskovalci ugotovili, da so odrasli Američani v letu 2012/2013 spili več alkohola kot v letu 2001/2002. NESARC III je trenutno največja ameriška raziskava, ki se ukvarja z ugotavljanjem sopojavnosti rabe alkohola, prepovedanih drog in povezanih psihiatričnih stanj.

Za ugotavljanje morebitnih sprememb v vzorcih pitja alkohola skozi čas so raziskovalci primerjali rezultate NESARC III z rezultati prvega kroga NESARC. Obe raziskavi sta imeli podobne cilje in sta raziskovali podobna vsebinska področja, obe sta bili opravljeni na velikem vzorcu odraslih Američanov in pri obeh je bilo metodološko orodje intervju na domu. Za razliko od raziskave prvega kroga so v NESARC III raziskovalci udeležencem raziskave vzeli še vzorce sline za bodoče DNA analize.

Primerjalna analiza raziskav je pokazala, da se je prevalenca pitja alkohola v zadnjih 12 mesecih zvišala iz 65 % v letu 2001/2002 na 73 % v letu 2012/2013. Prav tako se je zvišala prevalenca mesečnega opijanja iz 21,5 % na 26 %, pogostost pitja alkohola pa iz 83,5 dni na leto na 88 dni na leto. Zvišala se je tudi dnevna količina popitega alkohola iz 18 g na 23 g. Avtorji raziskave poročajo, da tovrstni rezultati nakazujejo, da se ZDA spreminjajo v bolj mokro kulturo.

Še posebej zaskrbljujoča ugotovitev raziskave je nesorazmerno zvišanje prevalence rabe alkohola v preteklem letu (iz 53 % na 66 %) in mesečnega opijanja (iz 19 % na 28 %), kot tudi dnevne količine zaužitega alkohola (iz 21 g na 29 g) med Afroameričani v primerjavi z belci. Avtorji menijo, da to lahko nakazuje na neenakosti v dostopnosti zdravljenja in/ali iskanja pomoči.

Naslednja pomembna ugotovitev je, da problematika pitja alkohola bolj narašča med ženskami kot moškimi in da se razlike med spoloma v opijanju manjšajo.

Več o raziskavi preberite v Dawson, D.A.; Goldstein, R.B.; Saha, T.D.; andGrant, B.F. Changes in alcohol consumption: United States, 2001-2002 to2012-2013. Drug and Alcohol Dependence 148:56–61, 2015.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se