Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Poročilo z delavnice Zmanjševanje škodljive rabe alkohola z vedenjskimi intervencijami

Poročilo z delavnice Zmanjševanje škodljive rabe alkohola z vedenjskimi intervencijami

19. 9. 2015 | Mosa | novica

Prekomerno pitje alkohola je razširjen problem v številnih evropskih državah. Škodljiva raba alkohola je tretji vodilni dejavnik tveganja za obolevnost in umrljivost v Evropi in kot taka predstavlja eno od prednostnih javnozdravstvenih področij SZO.

V sodelovanju z GD Santé je ekipa za vedenjsko ekonomijo iz Skupnega raziskovalnega središča organizirala delavnico, namenjeno krepitvi in širjenju znanja o učinkovitih vedenjskih intervencijah, ki izhajajo iz mladih znanosti, kot sta vedenjska ekonomija in e-zdravje.

Raziskovalci v številnih evropskih državah so aktivni pri razvoju in vrednotenju vedenjskih intervencij za zmanjšanje škodljivega uživanja alkohola. Intervencije na področju spreminjanja življenjskega sloga se vse pogosteje izvajajo s pomočjo spleta in nove mobilne tehnologije, ki omogočata visoko stopnjo dosega pri relativno nizkih stroških.

Delavnica je bila organizirana v namen širjenja znanja in dobrih praks ter medsebojnega učenja med akademiki in nacionalnimi organi. Akademiki so predstavili svoje najnovejše ugotovitve s področja razvoja, preizkušanja in razširjanja intervencij za vedenjske spremembe. Predstavili so tudi nove ideje, zlasti na področju čezmernega pitja mladih in opijanja, ki bi jih lahko preizkušali v sodelovanju z nacionalnimi organi.

Sodelujoči predstavniki držav članic so poročali o svojih že izvedenih pobudah in izkušnjah pri zmanjševanju škode zaradi pitja alkohola z namenom seznanitve znanstvenikov in akademikov z izzivi, s katerimi se soočajo nacionalni organi.

Delavnice sta se udeležili tudi predstavnici Nacionalnega inštituta za javno zdravje Sandra Radoš Krnel in Maja Zorko.

Poročilo z delavnice lahko preberete tukaj .

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se