Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Posledice tveganega in škodljivega uživanja alkohola v Sloveniji

Posledice tveganega in škodljivega uživanja alkohola v Sloveniji

16. 2. 2012 | Mosa | novica

V Zdravstvenem vestniku (Zdrav Vestn 2012; 81: 119–27) je bil objavljen članek z naslovom Posledice tveganega in škodljivega uživanja alkohola v Sloveniji avtoric Katje Kovše, Sonje Tomšič, Barbare Mihevc Ponikvar in Petre Nadrag.

Spodaj si lahko preberete izvleček članka, celotno besedilo pa je na voljo tej povezavi.

Izhodišča: Uživanje alkohola je eden glavnih preprečljivih dejavnikov tveganja za kronične bolezni, poškodbe in nasilje. Z uživanjem alkohola je vzročno povezanih več kot 60 različnih bolezni in poškodb. Za nekatere bolezni je uživanje alkohola edini vzrok in so zato alkoholu neposredno (stoodstotno) pripisljive.

Metodologija: V prispevku smo analizirali podatke o umrljivosti in hospitalizacijah prebivalcev Slovenije zaradi posledic tveganega in škodljivega uživanja alkohola. Podatke smo pridobili iz uradnih statističnih zbirk podatkov »Zdravniška poročila o umrlih osebah« in »Evidenca bolezni, poškodb in zastrupitev, ki zahtevajo zdravljenje v bolnišnici«. Prikazujemo stanje v državi v letih 2007–2009 s primerjavo med spoloma in med slovenskimi regijami. S podatki o umrljivosti v letih 2004–2008 prikazujemo tudi vpliv socialno-ekonomskih neenakosti na umrljivost zaradi alkoholu neposredno pripisljivih vzrokov v Sloveniji. Za bivariatno analizo povezanosti med spremenljivkami smo uporabili test hi-kvadrat.

Rezultati: Zaradi alkoholu neposredno pripisljivih vzrokov je bilo v letih 2007–2009 v Sloveniji v povprečju na leto 811 smrti, od tega v povprečju 509 pred 65. letom starosti (4,4 % vseh smrti in kar 12,3 % prezgodnjih smrti), 3799 hospitalizacij ter 90.589 bolnišničnih dni (1,3 % vseh hospitalizacij in 3,8 % vseh bolnišničnih dni v državi na leto). Pri moških je relativno tveganje za smrt in za hospitalizacijo zaradi alkoholu neposredno pripisljivih vzrokov večje kot pri ženskah, prav tako imajo večje relativno tveganje tudi prebivalci vzhodne kohezijske regije v primerjavi s prebivalci zahodne kohezijske regije. Po posledicah
izstopa Spodnjeposavska statistična regija. Umrljivost zaradi alkoholu neposredno pripisljivih vzrokov je v Sloveniji največja med prebivalci najmanj razvitih občin in se s povečevanjem razvitosti občin zmanjšuje.

Zaključki: Tvegano in škodljivo uživanje alkohola v Sloveniji je velik javnozdravstveni problem in prispeva k neenakostim v zdravju, zato bi morali okrepiti dejavnost za zmanjševanje z alkoholom povezanih posledic.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se