Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Posvet mladih in soustvarjalcev prometne varnosti o prometni varnosti mladih v Idriji

Posvet mladih in soustvarjalcev prometne varnosti o prometni varnosti mladih v Idriji

22. 11. 2017 | Mosa | novica

Idrija, 15. 11. 2017 – Zavod VOZIM je skupaj s partnerji projekta »Heroji furajo v pižamah« in pod častnim pokroviteljstvom Občine Idrija organiziral posvet soustvarjalcev prometne varnosti na temo prometne varnosti mladih, predstavitvi težav in izzivov, s katerimi se soočajo mladi pri udejstvovanju v prometu, med drugim s slabšo dostopnostjo javnega prevoza ob vikendih, ki bi jim omogočal varno pot na zabavo in z zabave, ter tudi v povezavi z rabo alkohola in drugih psihoaktivnih snovi pred in med udejstvovanjem v prometu. Posvet v Idriji, je prvi izmed treh posvetov, ki se bodo v sklopu projekta »Heroji furajo v pižamah«, v 2017 odvili v treh različnih slovenskih regijam.

V Sloveniji prevladuje toleranten odnos do alkohola, okolje in družba sta pitju alkoholnih pijač naklonjena, cenovna dostopnost alkoholnih pijač je velika, ozaveščenost javnosti in širše politike o tej problematiki pa je slaba. Tudi pri udejstvovanju mladih v prometu igra veliko vlogo alkohol, saj se še vedno zgodi preveč prometnih nesreč pod vplivom alkohola, katerih povzročitelji so mladi ali v katerih so mladi udeleženi. Posveta, ki je danes potekal v prostorih Mladinskega centra Idrija, so se udeležili strokovnjaki s področja alkohola in strokovnjaki s področja prometne varnosti, ki so skupaj z mladimi skozi delavnice iskali rešitve izzivov s katerimi se mladi vsakodnevno srečujejo pri udejstvovanju v prometu.

Uvodoma sta navzoče pozdravila Bojan Režun, podžupan Občine Idrija, ki je povedal, da toplo pozdravlja inovativni projekt »Heroji furajo v pižamah« in obljubil, da bo Občina še naprej odprta za tovrstne spodbude, ki se je skozi sodelovanje mladih, strokovnjakov in predstavnikov lokalne skupnosti izkazala za zelo pozitivno, in David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM, ki je udeležencem posveta predstavil projekt »Heroji furajo v pižamah«, katerega nosilec je Zavod VOZIM. Namen in cilji projekta so usmerjeni k zmanjševanju škodljivega pitja med mladimi na splošno in še posebej pred in med udejstvovanjem v prometu, ter aktivacija staršev, da sodelujejo pri varnem prevozu mladih na in z zabave.  

Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje, dr. Maja Roškar, je poudarila, da se večina mladih z alkoholom sreča že do svojega 15. leta. Podatki raziskav kažejo, da je odnos staršev do pitja alkohola povezan s pitjem njihovih otrok. Otroci staršev, ki imajo do alkohol kritičen odnos, pijejo manj, v primerjavi z otroki staršev, ki pitje alkohola dovoljujejo ali ga celo spodbujajo. Raba alkohola pa za mlade predstavlja problem tako z zdravstvenega kot tudi z vidika prometne varnosti. Le tega je izpostavila predstavnica Javne agencije RS za varnost prometa, Vesna Marinko. Mladi vozniki so namreč v primerjavi s povprečnimi vozniki kar več kot 3-krat pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah in spadajo med rizične udeležence v prometu.

»Ko vozite, pomislite na vse tiste, ki jih boste prizadeli s tem, ko vas več ne bo!«, je mladim položil na srce komandir Policijske postaje Idrija, Robert Feltrin, potem ko je na kratko osvetlil prometne nesreče z udeleženimi mladimi na območju PP Idrija in PU Nova Gorica. S prikazom fotografij prometnih nesreč ter vloge in pogled na reševanje ponesrečencev prometnih nesreč skozi oči gasilcev je strokovni del sklenil poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Idrija, Dali Moravec.

V nadaljevanju so dijaki skupaj s strokovnjaki na interaktivni delavnici razvijali ideje za izboljšanje prometne varnosti med mladimi. Dijaki so bili mnenja, da je celoten posvet zelo udaren in, da so slišali veliko izkušenj iz prometa ob katerih se resnično zamisliš. Povzeli so, da je zmotno mišljenje, da se prometne nesreče ne morejo zgoditi tudi nam, in da naj pomislimo na domače preden se usedemo za volan ali k pijanemu vozniku. Pristavili so še, da priporočamo tovrstne dogodke za vso šolo oziroma vse dijake.

Posvet se je zaključil s predstavitvijo zavez in predlogom akcijskega načrta izboljšav, ki se jih je lokalna skupnost Občine Idrija, v partnerstvu s ključnimi institucijami, zavezala izpolniti v letu 2018 in naslednjih letih ter tako prispevati k izboljšanju prometne varnosti med mladimi.

 

Fotografija 1: Marko Feltrin, komandir Policijske postaje Idrija, je prisotnim predstavil stanje prometne varnosti mladih na območju Policijske postaje Idrija in Policijske uprave Nova Gorica Strokovni prispevek (avtor fotografij: Marko Čuk).

 

Fotografija 2: Dijaki Gimnazije Jurija Vege na delavnici (avtor fotografij: Marko Čuk).

 

Fotografija 3: Dijaki Gimnazije Jurija Vege na delavnici (avtor fotografij: Marko Čuk).

 

Fotografija 4: Svoji zgodbi o tem kako zaradi prometne nesreče pristala na vozičku sta udeležencem posveta delila Aleš Kramolc (levo) in Ivo Ozebek (desno) (avtor fotografij: Marko Čuk).

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se