Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Pozdravljeni v MOSA!

Pozdravljeni v MOSA!

29. 12. 2009 | Doc. dr. Tanja Kamin | članek

Pozdravljeni v MOSA, mreži aktivnih ljudi za mobilizacijo skupnosti za odgovornejši odnos do alkohola!

Kjer in kadar je alkohol problem, ga je treba nagovoriti celostno, reševati pa sistematično, medsektorsko, interdisciplinarno in usklajeno. V Sloveniji se z reševanjem alkoholne problematike ukvarja več sto organizacij, društev in raziskovalnih skupin. Raziskujejo vzorce tveganega pitja, proučujejo ranljive skupine, razvijajo preventivne programe  in sprejemajo politike. Dejavnosti za reševanje alkoholne problematike v Sloveniji je veliko. A pregled nad njimi je pomanjkljiv, kar otežuje usklajeno delovanje in omejuje učinke posameznih intervencij.

Ugotavljamo, da imamo v Sloveniji veliko prostora za vzpostavljanje boljšega sodelovanja med različnimi akterji in za združevanje moči za učinkovitejše nagovarjanje alkoholne problematike. V ta namen smo ustanovili MOSA, nadorganizacijsko entiteto. Njeno osrednje telo je portal, križišče informacij, ki služi informiranju, povezovanju in združevanju  ljudi, ki so neposredno ali posredno vpeti v oblikovanje programov in/ali politik za reševanje alkoholne problematike.

MOSA je v nenehnem razvoju. V prvem koraku smo zbirali podatke za boljši pregled nad tem, kdo se v Sloveniji ukvarja z alkoholno problematiko, kateri preventivni programi so bili izvedeni, kakšne raziskave o kulturi pitja in o tveganih skupinah imamo v Sloveniji, katere so aktualne politike na področju alkohola v Sloveniji ipd. Vsi podatki so zbrani v bazah, in so uporabnikom MOSA portala enostavno in brezplačno dostopni. Vse baze bodo z vašo pomočjo nenehno dopolnjevane in posodabljane.

V drugem koraku MOSA portal spreminjamo v dinamični vir aktualnih informacij s področja alkoholne problematike. Na portalu objavljamo novice o dogodkih, poročilih, zanimivih raziskavah in projektih s področja alkoholne problematike v Sloveniji in po svetu.

V tretjem koraku vas vabimo, da postanete aktivni/-a soustvarjalec oziroma soustvarjalka in uporabnik oziroma uporabnica MOSA vsebin ter del aktivnega foruma ljudi, ki prispevajo k razvoju diskusije za reševanje alkoholne problematike v državi.

MOSA deluje po načelih vključevanja, povezovanja, sodelovanja, odprtosti, radodarnosti in soustvarjanja. Upamo, da boste ta načela prepoznali v zasnovi MOSA portala in v vsebinah, ki jih ponujamo.  Vabimo vas, da se nam pridružite pri uresničevanju izpostavljenih načel in da postanete aktivni MOSA član. 

 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

O avtorju

Doc. dr. Tanja Kamin

Doc. dr. Tanja Kamin Vodja projekta MOSA. Zaposlena na Fakulteti za družbene vede, raziskovalka na Centru za socialno psihologijo..

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se