Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Program Veš, kaj piješ: Nadgradnja mobilne aplikacije VešKkajJeš s podatki o alkoholnih pijačah

Program Veš, kaj piješ: Nadgradnja mobilne aplikacije VešKkajJeš s podatki o alkoholnih pijačah

1. 10. 2021 | Mosa | novica

Inštitut za nutricionistiko, v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije, Institutom »Jožef Stefan« in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, izvaja raziskovalni program "Veš, kaj piješ? – podpora prebivalcem za zmanjševanje tvegane rabe alkohola z mobilno aplikacijo". Namen programa je razvoj in nadgradnja aplikacije VešKajJeš, z možnostjo vpogleda v sestavo alkoholnih pijač. Pri tem so uporabniku poleg vsebnosti alkohola in energijske vrednosti prikazana tudi izobraževalna/javnozdravstvena sporočila o tveganem pitju alkohola.

V okviru projekta je bila nadgrajena mobilna aplikacija VešKajJeš, ki sedaj poleg informacij o hranilni vrednosti živil, vsebuje tudi podatke o  energijski vrednosti alkoholnih pijač in vsebnosti alkohola. Informacije o sestavi in hranilni vrednosti alkoholnih pijač v okviru trenutne zakonodajne ureditve namreč niso obvezne, vendar je na strani potrošnikov zanimanje za tovrstno označevanje zelo veliko, kar je smiselno izkoristiti, hkrati pa ne gre le za informiranje o sestavi pijač, temveč tudi za hkratno ozaveščanje o manj tveganem pitju alkohola. V okviru programa "Veš, kaj piješ?" vključene organizacije naslavljajo prav navedene izzive in osveščajo prebivalce glede sestave ter tvegane in škodljive rabe alkohola, kar bo pripomoglo k spremljanju in izvajanju dokazano učinkovitih ukrepov alkoholne politike, ki dolgoročno vplivajo na odnos, tako posameznikov kot celotne družbe, do alkohola in prispevajo k zmanjševanju porabe alkohola. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru financiranja programov varovanja in krepitve zdravja.

Več o mobilni aplikaciji Veš, kaj ješ?

spletna aplikacija Veš, kaj ješ

Trenutno je v bazi več kot 2.770 alkoholnih pijač. Ko uporabnik aplikacije optično prebere črtno kodo na alkoholni pijači, se prikaže njena energijska vrednost, ki temelji bodisi na podatku, kot ga je označil proizvajalec, bodisi na oceni. Ta je izračunana s posebnim algoritmom za ocenjevanje energijske vrednosti, ki je bil zasnovan v okviru programa.

Skeniraj črtno kodo živila

Poleg energijskih vrednosti so v aplikacijo vgrajena tudi javnozdravstvena sporočila o škodljivosti alkohola ter o tem, da je vsako pitje alkohola tvegano. O varnem pitju alkohola ne moremo govoriti, govorimo lahko le o pitju alkohola z manj ali več tveganja: čim manj tem bolje, najbolje pa 0,0. Uporabnike aplikacija vodi tudi do vprašalnika, s pomočjo katerega lahko preverijo svoje pitje alkohola in tudi na povezave kjer lahko najdejo pomoč, če se zaradi alkohola znajdejo v stiski.

standardne merice alkohola

oiktogrami s področja alkohola

Dodatne informacije:

  • Več o projektu Veš kaj piješ? : https://www.nutris.org/veskajpijes
  • Več o projektu Inovativne rešitve za informirane odločitve: aplikacija Veš kaj ješ.  https://www.nutris.org/irio
  • Video demonstracija mobilne aplikacije VešKajJeš: https://bit.ly/2UaQYVI
  • Video demonstracija nadgradnje aplikacije VešKajJeš: https://www.youtube.com/watch?v=ri1W5Xe-8Pc

 financerji (MZ) in izvajalci projekta (inštitut za nutricionistiko, IJS, ZPS, NIJZ)

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se