Hitri iskalnik po

Za avtorje

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Sporočilo za javnost Ministrstva za zdravje: Plešem 0,0! - Plešite in zabavajte se brez alkohola!

23. 5. 2013 | zapestnica | članek

V petek, 24. maja 2013, bo ob 12. uri potekala "Ulična maturantska četvorka -" EQDF2013 pod okriljem Plesne zveze Slovenije v naslednjih slovenskih mestih: Maribor, Nova Gorica, Kranj, Koper, Novo mesto, Ptuj, Ajdovščina, Murska Sobota, Sežana, Ljutomer, Sl. Konjice, Kočevje, Sevnica, Črnomelj, Lendava, Trbovlje, Šentjernej, Domžale, Piran in Litija. Pristojne inštitucije ter nevladne organizacije bodo ob tem dogodku izvajale različne ukrepe, ki bodo spodbujali mlade k zabavi brez alkohola.

Ministrstvo za zdravje je udeležence letošnje maturantske četvorke pozvalo, naj plešejo in se zabavajo brez alkohola. Plesalci maturantske četvorke bodo v ta namen nosili zelene zapestnice Plešem 0,0. Na Plesni zvezi Slovenije so pripravili tudi uradno pesem festivala z naslovom " Everybody dance to the music", ki promovira zabavo na zdravju prijazen način. Ministrstvo za zdravje in organizatorji dogodka pozivajo starše, pedagoške delavce, predstavnike lokalnih skupnosti, civilne družbe in medijev, da se pridružijo akciji Plešem 0,0!

V sporočilu za javnost so še zapisali:

Ministrstvo za zdravje se je povezalo z organizatorji dogodka, državnimi institucijami, strokovnimi in nevladnimi organizacijami in se dogovorilo o izvajanju različnih ukrepov, ki bi lahko pripomogli k temu, da dijakinje in dijaki ter maturanti tega dne ne bi izkoristili za opijanje.

Na podlagi spremljanja stanja v zadnjih treh letih smo opazili izboljšanje stanja glede opijanja mladih ob tem dogodku tako med samim plesom, kot tudi pred in po dogodku v okolici in po lokalih, kar je po vsej verjetnosti v precejšnji meri povezano tudi z obsežnejšo preventivno dejavnostjo različnih pristojnih ustanov in organizacij ter civilne družbe.

Plesna zveza Slovenije prizadevanjem za zmanjšanje škodljive in tvegane rabe alkohola na tem dogodku sledi že četrto leto, saj so zavezo, da ne bodo organizirali spremljajočih zabav in drugih aktivnosti, na katerih bi dijakom ponujali alkohol, vključili v pogodbe s posameznimi organizatorji v vseh mestih, kjer bo potekala četvorka. Plesna zveza bo vsem plešočim maturantom razdelila silikonske zapestnice s preventivnim sporočilom "plešem 0,0", ki jih je prejela od Ministrstva za zdravje. V Kranju bo maturantke in maturante nagovoril predsednik države, Borut Pahor. Dogodek bo v živo spremljal Radio Slovenija International.

Tekom celotnega dne bodo po omenjenih mestih potekali intenzivni nadzori nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola s strani pristojnih inšpekcijskih služb in policije, zato z ministrstva za zdravje pozivamo vse trgovce in gostince, da se dosledno držijo zakonodaje in alkoholnih pijač ne prodajajo opitim in mladoletnim.

Različne preventivne aktivnosti za zmanjševanje tveganega in škodljivega pitja alkoholnih pijač pa bodo izvajale tudi druge strokovne službe in nevladne organizacije.

Seznam aktivnosti ob letošnji maturantski četvorki je dostopen tukaj.

Komentarji

Ni komentarjev.

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?

Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

O avtorju

zapestnica

zapestnica Zapestnica Plešem 0,0.

Arhiv novic in člankov

Strinjam se