Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  SZO: Evropa v svetu še zmeraj najvišje glede rabe alkohola

SZO: Evropa v svetu še zmeraj najvišje glede rabe alkohola

11. 10. 2015 | Mosa | novica


V Poročilu o zdravju v Evropi 2015 ugotavljajo, da ostajajo pitje alkohola, kajenje in debelost kot glavni dejavniki tveganja za prezgodnjo umrljivost v Evropski regiji zaskrbljujoče visoki.

Glede na Poročilo ima evropska regija še zmeraj najvišjo rabo alkohola in največ kadilcev na svetu, glede prekomerne telesne teže in debelosti pa le rahlo zaostaja za ZDA in Južno Ameriko.

Pozitivno je, da trend rabe alkohola in tobaka znotraj evropske regije nekoliko pada, kar gre deloma pripisati tudi okrepljenemu izvajanju različnih ukrepov in politik za zmanjševanje omenjenih tveganj v Evropi v zadnjih letih.

 Za načrtovanje nadaljnje alkoholne strategije v Evropski komisiji evropska organizacija Eurocare poudarja vključitev znanstveno utemeljenih priporočil in smernic, med katerimi še posebej izpostavlja podporo Evropske komisije državam članicam pri njihovem prizadevanju reševanja celotnega spektra alkoholne problematike, saj glede na ugotovitve iz Poročila obstaja potreba po ukrepih na ravni vsega prebivalstva.

V Eurocareu prav tako menijo, da si moramo dolgoročno prizadevati za Evropo, kjer škoda zaradi alkohola ne bo več glavni dejavnik tveganja za obolevnost in prezgodnjo umrljivost, kjer otroci, mladostniki, družine in sodelavci ne bodo trpeli posledic zaradi pitja drugih in kjer bodo Evropska unija in države članice prepoznale škodo, povzročeno zaradi pitja alkohola, ter uvedle učinkovite in celovite politike za zmanjševanje tveganja.

Poročilo SZO o zdravju v Evropi 2015 ponovno nakazuje na nujno potrebo po prenovi strategije EU o alkoholu.

Celotno Poročilo si lahko ogledate tukaj.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se